Vesilinnustus Saalis talteen sorsastuksessa.

Saalis talteen sorsastuksessa.

Iltalento sorsastuksessa.

Iltalennolla.


Sorsastuksessa saaliin saaminen talteen ei ole aivan yksinkertaista. Paras tapa on käyttää noutavaa koiraa, mutta entä jos koiraa ei ole?


Koirattoman metsästäjän keinot saada saalis talteen

Ilman koiraa paras apuväline on vene jonka avulla sorsat voi noutaa vedestä. Metsästyspaikasta riippuen veneen täytyy mahdollisesti olla kapea ja matalassa kulkeva kanootti tai vastaava, jotta sillä tavoittaa kaislikkoon tippuneen sorsan.


Veneetönkin metsästäjä voi noutaa sorsasaaliin talteen mm. kahluusaappaiden tai - housujen avulla. Myös halpaa teleskooppivirvellä käyttäen on usein mahdollista saada saalis talteen. Virveliin laitetaan vieheeksi esim. iso kelluva vaappu jossa on isot koukut. Tämän avulla saalis kelataan rantaan.

Mikäli muulla keinolla ei saalista saada vedestä, niin viimeinen, mutta yksi tehokkaimmista tavoista on hakea saalis uimalla. Uimisessa on kuitenkin otettava omat kyvyt ja olosuhteet huomioon.


Suunnittele ennakkoon millä tavalla aiot saaliin hakea

Ennen kuin lähdet sorsastamaan, niin suunnittele millä tavalla aiot saada saaliin talteen. Riistan ampuminen ei ole mielekästä, mikäli ei ole keinoa saada saalista talteen. Ottamalla ennakkoon huomioon saaliin noudon saat mahdollisimman hyvä valmiudet saada se talteen.

Saaliin noutoon voi varustautua erilaisilla tavoilla. Kenties käytät venettä, mutta siltä varalta, että saalis putoaa tiheään ja matalaan kaislikkoon, niin veneessä voi pitää mukana kahluuhousuja, joiden avulla pääsee kaislikkoon hakemaan saaliin. Vastaavasti käytettäessä kahluuhousuja mukana voi pitää myös teleskooppivirveliä siltä varalta, että saalis putoaa kahluuhousujen ulottumattomiin.