Vesilinnustus Sorsan pillitys

Sorsan pillitys


Sorsien pillitys on oiva lisä sorsien houkuttelemiseksi.


Houkutuskuvien kanssa käytettynä pillitys lisää kuvien tehoa sekä houkutusetäisyyttä. Pelkästään pillityskin saattaa houkutella sorsia paremmalle ampumaetäisyydelle, mutta parhaaseen tulokseen päästään käyttämällä sekä houkutuskuvia, että pilliä.


Sorsapillin ostaminen

Pillin ostossa on syytä olla tarkkana sillä pilleissä on hyvin suuria eroja. Kunnon sorsapilli maksaa yleensä 20-60 euroa. Mikäli pillejä ei ole mahdollista kokeilla, niin nyrkkisääntönä on, että kalliimpi on parempi.

Monista pilleistä on valmistajien sivuilta saatavilla ääninäytteitä ja niitä kannattaakin käydä kuuntelemassa ennen ostopäätöstä. Pillejä on monenlaista tilannetta varten ja ennen ostoa olisi hyvä selvittää joko pakkauksesta tai internetistä millaista käyttöä varten kyseinen pilli on suunniteltu.


Eri pillityypit

Karkeasti jaoteltuna sorsapilleissä on kahta päätyyppiä: huomionherätyspillejä pitkille matkoille sekä keskimatkan/ viimeistelypillejä. Edellä mainituista jälkimmäinen on monipuolisin pilli ja, jos aikoo ostaa vain yhden pillin, niin se on paras valinta.

Sorsapillejä saa yksikielisinä ja kaksikielisinä. Yksikielisissä on hieman laajempi äänivalikoima, mutta ne ovat myös hieman vaikeampia soitettavia. Ero yksi- ja kaksikielisten pillien välillä saattaa olla aika huomaamaton riippuen pillimallista.


Huomionherätyspilleissä pillin ääni on yleensä karkea tai kimeä ja sen tarkoituksena on herättää kaukana olevien lintujen huomio. Lintujen ollessa lähempänä käytetään yleensä viimeistelypilliä.
Keskimatkan/ viimeistelypilleissä ääni on pehmeämpi, joskin myös näillä saa kuuluvia huomionherätyskutsuja, mutta ne eivät kuulu yhtä kauas, kuin huomionherätyspilleillä. Pehmeämpi ääni mahdollistaa ruokailevan sorsan tai sorsaparven imitointia sekä tervehdyskutsujen käytön.

Tässä käsitellään vain sinisorsaa matkivien pillien käyttöä, mutta kutsut sopivat pääperiaatteiltaan myös muiden vesilintulajien pilleille (poislukien vihellyspillit). Lisäksi sinisorsaa matkivalla pillillä voi tehokkaasti houkutella useimpia vesilintuja, varsinkin puolisukeltajia.


Houkutuspilli heinäsorsalle.
Oikea ote pillistä

Pilliä pidetään kädessä niin, että kädellä otetaan kiinni sorsapillin peräosasta siten, että pilli on peukalon ja etusormen välissä. Kiinni pitävä käsi muodostaa eräänlaisen megafonin tai äänikammion pillin ympärille. Kiinni pitävän käden nyrkkiä avaamalla ja sulkemalla voidaan säädellä puhalluksen voimakkuutta ja äänensävyä varsinaisen puhalluksen lisäksi.Erilaiset kutsutyypit


Huomionherätyskutsu:

Huomionherätyskutsun tarkoituksena on saada kaukana lentävien lintujen huomio. Kutsussa puhalletaan pilliin pitkiä puhalluksia esim. kvääääk, kvääääk, kvääääk, kväääk, kväääk.
Pitkien puhalluksien loppuun voi vielä liittää loppua kohti äänenpainoltaan alenevat kvääk, kväk, kväk, kväk.

Jos linnut ovat lähellä tai arkoja niin on paras käyttää tervehdys tai viimeistelykutsuja.

Tervehdyskutsu:

Tervehdyskutsun tarkoitus on saada linnut laskeutumaan kuville ja antamaan kuva oikeasta lintuparvesta. Kutsu menee esim. seuraavasti: kväk, kväk, kväääk, kväääk, kväk, kväk, kväk (äänenpaino voimakkaimmillaan keskellä ja laskee loppua kohti).
Tai seuraavasti: kväk, kväk, kväk, KVÄK, kväk, kväk, kväk, KVÄK. Tai loppua kohti aleneva kväk, kväk, kväk, kväk.

Viimeistelykutsu:

Viimeistelykutsun tavoitteena on saada aikaan kuva ruokailevasta ja turvallisesta sorsaparvesta. Viimeistelykutsut ovat yleensä lyhempiä ja vaimeampia, kuin muut kutsut. Esimerkiksi: pelkkä kväk tai kvä-k, kvä-k, kvä-k (tauko ennen k:tä). Tai kväk, kväk yhtenä tai kahtena sarjana.


Takaisinkutsu:

Tätä käytetään jos linnut ovat selkeästi hylänneet kuvat ja matkalla pois. Esim. kvääääk, kvääääk, kväääk, kväääk, kväk, kväk, kväk.


Pillitä sorsia maltillisesti

Pillitys on asia jota pitää harjoitella. Eri kutsuja ja ääniä voi yhdistellä parhaan tuloksen saavuttamiseksi, yllä on esitetty vain pääpiirteet eri kutsulajeittain. Loppu riippuu pillittäjästä itsestään. Sitten vielä tärkeä nyrkkisääntö: pillitä maltillisesti, älä ränkytä pilliä jatkuvasti jo pelkästään kanssametsästäjien hermojen säästämiseksi.