Vesilinnustus Houkutuskuvien käyttö sorsastuksessa

Houkutuskuvien käyttö sorsastuksessa


Sorsastus ja houkutuskuvat kuuluvat yhteen.

Säätiedotuksesta kannattaa katsoa tuulen suunta. Vaikka aamusta olisikin tyyntä, niin tuuli saattaa yltyä päivää kohden ja jollei sitä ole otettu huomioon, niin houkutuskuvien asettelu saattaa olla väärä.


Houkutuskuvien asettelu

Houkutuskuvien sijoittelussa on kiinnitettävä huomiota kuvion muotoon, tuulen suuntaan sekä houkutuskuvien etäisyyteen toisistaan. Houkutuskuvat on asetettava riittävän etäälle toisistaan, liian lähekkäin olevat kuvat ovat pikemminkin merkki vaarasta, kuin turvallisesta laskeutumispaikasta. Lisäksi pienempikin kuvamäärä näyttää isommalta, kun ne asettaa vähän etäämmälle toisistaan.


Yksi käytetyimmistä ja toimivimmista kuvioista sorsalle on kuvien asettelu V- tai U- muotoon. Itse asettelen kuvat yleensä V:n ja U:n risteymään: kuvion pohjukka eli laskeutumisalue on leveä ja kuvion kärjet levenevät kuvion yläosaa kohti. Kuvion on syytä olla tarpeeksi iso, ahdas laskeutumisalue/kuvio ei houkuttele lintuja yhtä hyvin laskeutumaan, kuin väljä, laskeutumistilaa paljon tarjoava kuvio.


Ankkurinarujen pituus on syytä ottaa huomioon kuvia asetettaessa sillä kuvien liikkuessa tuulen mukana kuvio saattaa muuttaa muotoaan epätoivotulla tavalla. Jos ankkurinarut ovat pitkiä, niin sitä väljemmin kuvat on asetettava tai naruja lyhennettävä tavalla tai toisella.


Ota metsästysolosuhteet huomioon

Vesilinnut laskeutuvat vastatuuleen joten kuvat on sijoitettava siten, että sorsat voivat laskeutua vastatuuleen. Metsästäjän on myös itse sijoittaudutava siten, että on laskeutumissuunan kannalta oikeassa paikassa suhteessa kuviin. Suoraan kohti tulevat sorsat tarjoavat  helpon maalin, mutta sijoittautuminen hieman sivuun kuvista auttaa metsästäjää pysymään piilossa.

Vesilintujen metsästys kuvastamalla on tuottavaa läpi syksyn, metsästäjän on kuitenkin suhteutettava käyttämiensä houkutuskuvien määrä suhteessa alueella lentäviin vesilintuparviin. Mikäli mahdollista niin lintuparville ei kannata hävitä houkutuskuvien määrässä vaan käyttää useampia houkutuskuvia, kuin mikä on lintujen keskimääräinen parvikoko.


Houkutuskuvia käyttämällä sorsastus saa lisää syvyyttä ja saalismahdollisuudet paranevat. Lue lisää houkutuskuvien sijoittelusta.Verkkokaupastamme HotBuy sorsan houkutuskuvat, käy tutustumassa. Katso myös muut houkutuskuvat, jotka löytyvät valikoimistamme.