Vesilinnustus Vinkkejä myöhäissyksyn sorsajahteihin

Vinkkejä myöhäissyksyn sorsajahteihin


Sorsastus jatkuu aina joulukuun loppuun asti. Lue vinkit onnistuneisiin myöhäissyksyn jahteihin.


Myöhäissyksyn sorsajahdit eli marraskuun ja joulukuun jahdit tarjoavat usein vielä hyviä ja antoisia metsästyselämyksiä. Myöhäissyksyn sorsastus eroaa alku- ja keskisyksyn sorsastuksesta kaikkein selkeimmin sään perusteella. Vedet alkavat jäätyä, vaikkakin usein vaihdellen jäätymisestä taas sulaan, kunnes jäätyvät lopullisesti.


Toinen silmiinpistävä tekijä on kasvillisuuden vähentyminen ja sen värin muuttuminen vihreästä kellertäväksi. Loppusyksyn jahtia suunnitellessa on syytä tarkistaa naamioituminen. Vihreä vene, joka naamioitui kaislikkoon alkusyksystä pistää silmään, kun kaislikko on muuttunut kellertäväksi. Vene on syytä naamioida tai maalata vastaamaan kaislikon kellertävää väriä. Naamioituminen on entistä tärkeämpää myös siitä syystä, että osa kasvillisuudesta on lakastunut ja näin luonnon tarjoama suoja on heikentynyt.


Sorsajahtia marraskuussa

Jäinen sorsastuskeli marraskuussa.


Sorsastusvesien jäätyminen on sekä haaste, että mahdollisuus

Vesien jäätyminen tarjoaa haasteen. Matala venepoukama jäätyy nopeammin, kuin avovesi ja metsästäjä voi huomata joutuneensa veneineen loukkuun. Veneeseen on hyvä ottaa varalle jääsaha tai tuura, jolla saa rikottua jäätä sen verran, että pääsee sulaan veteen. Mikäli vesistö on jo jäätynyt umpeen, niin sorsia varten voi myös tehdä pienen avannon. Suositeltava koko avannolle on noin 5x5 metriä ja miksei suurempikin, jos sellaisen jaksaa tehdä. Avanto putsataan isoimmista jääpaloista heittämällä ne jäälle tai työntämällä jään alle. Pienempi hile on helppo puhdistaa haavilla. Houkutuskuvat asetellaan avannon reunamille ja jäälle.


Myöhäissyksyllä houkutuskuvia on syytä käyttää reippaasti: 30-50 houkutuskuvaa on yleensä sopiva määrä, jonka jaksaa vielä asetella ja noukkia ja on tarpeeksi houkutteleva kooltaan. Joulukuussa, kun valtaosa linnuista on jo muuttanut ja jäljellä on enää yksittäisiä lintuja ja pieniä parvia tai pareja, niin parven kokoa voi jo vähän pienentääkin, mutta isosta parvesta on harvemmin haittaa Suomen olosuhteissa. Juhlapukuisten urosten kuvat voivat olla enemmistönä kuvien joukossa. Ne näkyvät kauas ja näyttävät realistisilta, kun linnut ovat jo juhlapukeisina. Varsinkin pakkasella kannattaa ottaa huomioon tuuli muutenkin, kuin sen suunnan osalta ja asetella kuvat siten, että ne ovat pienessä liikkeessä koko ajan.


Vesien jäätyminen tarjoaa hyviä sorsastuskelejä, kun jäätyminen pakottaa sorsat liikkeelle. Loppusyksyn saalisrikkaimmat sorsajahdit tapahtuvatkin yleensä vähän sen jälkeen, kun vedet ensimmäistä kertaa alkavat jäätyä. Vedet usein sulavat vielä ja jäätyvät sitten uudestaan, usein montakin kertaa. Myös tällöin on sorsia tavallista enemmän liikeellä, mutta sorsien määrä kuitenkin määrä vähenee jokaisen jäätymiskerran myötä.


Videoklippi marraskuiselta sorsastusreissulta.