Vesilinnustus Saa linnut laskeutumaan houkutuskuvillesi. Tässä muistilista avuksi.

Saa linnut laskeutumaan houkutuskuvillesi. Tässä muistilista avuksi.


Houkutuskuvaparven laskeutumisalue


Haluatko, että linnut laskeutuvat houkutuskuvillesi? Lue seuraava muistilista.10 kohdan muistilista sorsastukseen:


1. Ole passissa siellä minne vesilinnut haluavat laskeutua. Paikallisilla linnuilla tämä onnistuu tuntemalla lintujen liikkeet, paikalle saapuvien muuttolintujen osalta ole paikassa, joka tarjoaa suojaa ja ravintoa.


2. Sijoittaudu oikein tuulen suhteen. Linnut haluavat yleensä laskeutua suojaan tuulelta ja muutama kymmenen metriä voi tehdä eron sen välillä, että laskeutuvatko linnut kuville vai eivät. Sijoittaudu siis tyynen puolelle.


3. Sijoita houkutuskuvasi siten, että ne ovat mahdollisimman näkyvästi esillä, luonnollisen näköisesti sekä houkutuskuvaparvellasi on vähintäänkin yksi laskeutumisalue. Laskeutumisalueen tulee sijaita hyvällä haulikkoholilla: 15- 20 metriä on yleensä sopiva etäisyys. Sijoita laskeutusmisalue oikein suhteessa tuuleen.


4. Mukauta houkutuskuvien tyyppi ja määrä sen mukaan missä metsästät ja milloin metsästät. Käytä riittävästi houkutuskuvia.


5. Käyttämällä hyvin näkyviä houkutuskuvia tai liikkuvia kuvia, kuten telkänkuvia tai tuulisorsia saat lisää näkyvyyttä houkutuskuvaparvellesi. Muistathan sijoittaa telkänkuvat ja muut sukeltajasorsat hieman erilleen puolisukeltajista sekä toisistaan.


6. Naamioidu hyvin. Sorsat eivät laskeudu kuville vaan kavahtavat pois, mikäli ne havaitsevat jotain epäilyttävää. Piilota itsesi, koirasi, veneesi, sekä kaikki muu, joka voi herättää lintujen epäilyksen.


7. Sijoittaudu sivuun laskeutumisalueesta. Mikäli olet sijoittautunut siten, että linnut tulevat suoraan kohti, niin riski, että sorsat havaitsevat sinut kasvaa huomattavasti, koska ne katsovat laskeutuessaan juuri sinua kohti. On parempi sijoittutua hieman sivuun lintujen laskeutumissuunnasta ja parhaimman suojan saa olemalla täysin sivustassa (90 asteen kulma) tai jopa lintujen takana.


8. Ole mahdollisimman liikkumatta tai suojaa liikkeesi naamioinnin avulla.


9. Käytä sorsapilliä harkiten. Houkutuskuvat ovat keskeisin houkutteleva tekijä, houkutuspilli on vain täydentävä. Madalla ääntä ja tempoa tyynellä kelillä ja tai vaihda eri pilliin.


10. Harjoittele pillitystä. Varsinkin hyvällä kelillä sorsat erottavat helposti huonon pillityksen.