Sekalaisia vinkkejä

Sekalaisia metsästysvinkkejä

Sekalaisia vinkkejä metsästykseen ja ammuntaan.Riittävän pitkä ankkurinaru houkutuskuville

 

Houkukutuskuvia ankkuroitaessa on hyvä muistaa, että kuvien paino pysyy pohjassa paremmin kiinni, kun naru on loivassa kulmassa suhteessa pohjaan. Houkutuskuvalla tulee siis olla riittävän pitkä ankkurinaru, jotta houkutuskuva ei kellu ankkurin yläpuolella, vaan ajelehtii siitä poispäin, jolloin ankkurinaru muodostaa viiston kulman suhteessa pohjaan. Sama periaate pätee myös veneiden ankkurointiin.

 
Valitse vesilinnun lopetukseen pienempi haulikoko

 

Vesilintua lopetettaessa on usein hyödyllistä käyttää patruunaa, jossa on tavallista pienempiä hauleja. Haavoittuneesta vesilinnusta näkyy pinnalla usein vain pää ja vähän selkää. Käytettäessä pienempää haulikokoa patruunaan mahtuu enemmän hauleja lisäten näin todennäköisyyttä osua päähän tai kaulaan.

 

 
Vinkki camoteipin uusiokäyttöön


Camoteipillä on kätevää naamioida eri kohteita, kuten aseita ja ampumatukia. Uudelleenkäytettävän camoteipin etuna on, että teipin voi irrottaa kohteesta uutta käyttöä varten, esim. lumen värisen teipin talteen seuraavaa talvea varten. Teippiä talteenotettaessa on hyvä muistaa rullata teippi suoraan takaisin joko alkuperäiselle rullalle, tai jonkin muun sylinterimäisen esineen ympärille. Teippi siis rullataan rullalle samalla, kun sitä irrotetaan teipatusta kohteesta. Tällä tavoin ehkäistään teipin myttyyntymistä ja teippi on paremmassa kunnossa, kun se otetaan uudelleen käyttöön.


 
Puhdista kuparin jäämät kivääristä


Kiväärin kanssa on syytä muistaa, että pelkkä ruutijäämien poistaminen ja piipun öljyäminen eivät riitä puhdistamaan kivääriä kunnolla. Kivääri on syytä puhdistaa myös kuparijäämistä käyttäen siihen sopivaa harjaa tai mieluiten kuparinpoistoainetta ja harjaa. Mikäli kuparia ei halua poistaa joka puhdistuskerta, niin se on vähintäänkin syytä ottaa osaksi aseen jaksottaista perusteellisempaa huoltoa. Piippuun jäänyt kupari voi vaikuttaa kiväärin tarkkuuteen ja se myös syövyttää aseen piippua.


 
Muista kuivata pakkasesta tuotu ase

 

Pakkasesta sisätiloihin tuotu ase on syytä kuivata ja öljytä sen jälkeen, kun se on ehtinyt lämmetä. Kylmän metallin pinnalle kondensoituu vettä ja näin alunperin täysin kuiva ase voi alkaa ruostumaan ellei sitä kuivata.

 
Pienennä hajujälkeäsi


Monella eläimellä on tunnetusti hyvä hajuaisti ja ne haistavat ihmisen pitkänkin matkan päästä. Hyvä keino hajujäljen pienentämiseksi on pestä metsästysvaatteet hajusteettomalla pesuaineella ja säilyttämällä vaatteita esim. suljetussa muovipussissa, tai muussa tilassa, jossa niihin tarttuu mahdollisimman vähän ihmisen hajua.


 
Vesikölillisen kaaveen muuttaminen painotetuksi


Sorsien houkutuskuvia myydään vesikölillä ja painotettuina. Painotetun etuna on rauhallisempi uinti aallokossa. Näin voit muuttaa vesikölillisen kaaveen painotetuksi:


1. Täytä vesiköli kokonaan tai osittain hiekalla. Voit testata eri hiekkamääriä tukkimalla vesikölin reiän/reiät väliaikaisesti esim. sinitarralla.


2. Tuki kuumaliimalla vesikölin reikä/reiät.

 
Pyykkipojalla houkutuskuvat kiinni litkaan.


Käytettäessä houkutuskuvalitkaa kuvat on kätevää kiinnittää litkaan käyttäen muovista pyykkipoikaa. Pyykkipojalla houkutuskuvien kiinnitys ja irrotus sujuvat helposti paksutkin hansikkaat kädessä.


Pyykkipojissa on yleensä kaksi koloa; litkan päänarun paksuuden mukaan naru laitetaan joko etummaisesta tai taaemmasta kolosta, niin, että pyykkipoika pysyy kiinnityskohdassa. Pyykkipojan valinnassa on kiinnitettävä huomiota siihen, että materiaali on uppoavaa sekä siihen, että pyykkipojan kolot ovat sopivan kokoisia suhteessa käytettävään litkanaruun.

 
Helppo ankkuripaino houkutuskuvalitkalle.

 

Hyvän ankkuripainon houkutuskuvalitkalle saa puolen litran, litran tai puolentoista litran muovipulloista. Muovipullo täytetään hiekalla ja pullon kaulan ympärille sidotaan ankkurinaru tai lyhyt pätkä narua joka kiinnitetään esim. klipsillä itse litkaan.

 
Ota aurinko huomioon passipaikkaa valittaessa.


Passipaikkaa valittaessa on syytä ottaa huomioon auringon sijainti. Varsinkin linnustuksessa on syytä valita passipaikka niin, että aurinko ei ole suoraan parhaassa ampumasektorissa. Ampuminen vaikeutuu huomattavasti tai tulee mahdottomaksi jos aurinko häikäisee metsästäjän ampumatilanteessa. Mikäli mahdollista, niin aurinko kannattaa pitää sivulla iltalennolla ja aamulennolla sivulla tai selän takana.

 
Säilytä ase piippu alaspäin.

Ase kannattaa säilyttää piippu alaspäin. Tällöin piipussa oleva ylimääräinen aseöljy ei valu aseen koneistoon ja tukkiin aiheuttaen mahdollisia ongelmia.

 
Ankkurinaru houkutuskuville.

 

Verkon alapaulasta saa hyvän ankkurinarun houkutuskuville. Verkon alapaula on harmaan tai mustan väristä, uppoavaa ja se on riittävän paksua jotta sitä on helppo käsitellä. Narun sisällä olevan lyijypainotuksen takia on syytä pestä kädet käsittelyn jälkeen tai ainakin ennen syöntiä.

Verkon alapaulaa saa useista kalastustarvikeliikkeistä.

 
Kasvosuoja


Kasvosuojan pitäminen passissa auttaa metsästäjää pysymään piilossa riistan tarkoilta katseilta. Lisäksi kasvosuoja tarjoaa välttävän suojan hyttysiä vastaan. Kasvosuojan lisäksi on hyvä käyttää naamiokuvioituja käsineitä.

 
Silica gel - auttaa säilyttämään aseet kunnossa

Silica geeli auttaa säilyttämään aseet hyvässä kunnossa silloin, kun niitä säilytetään suljetussa tilassa kuten asekaapissa, kaapissa, pienessä komerossa jne. Silica geeli imee ilmasta kosteutta ja pitää näin aseet paremmassa turvassa ruosteelta. Silica geeli on monia muita vaihtoehtoja turvallisempi niin ihmisille, kuin aseillekin.


Silica geelin käyttö on helppoa; kaapin pohjalle laitetaan silica geeliä sisältävä harsomainen pussi tai avonainen purkki ja geeli imee koskeutta itseenä. Useimmissa geeleissä on sisäänrakennettu väri-indikaattori eli silica geeli muuttaa väriään, kun se kerää kosteutta tarpeeksi. Geeli palautetaan alkuperäiseen käyttökuntoonsa lämmittämällä sitä uunissa. Silica geeliä saa mm. joistakin aseliikkeistä.

 
Puhdista houkutuspillit

 

Puhdista houkutuspillit aika ajoin lämpimällä vedellä. Pilleihin kertyy ajan mittaan kaikenlaista moskaa joka on hyvä puhdistaa pillin puhtaan soinnin varmistamiseksi.

 
Istu passipaikalla

Ota passipaikalle mukaan retkijakkara yms. jonka päällä on hyvä istua. Istuessa on mukavampi odottaa pitkiäkin aikoja ja mikä tärkeintä liikut vähemmän jolloin riista ei havaitse sinua niin helposti.

 
Pidä patruunat kuivina

 

Patruunat saa kätevästi pidettyä kuivina sulkemalla ne esim. Minigrip pussiin. Passipaikalla jossa ei tarvitse liikkua pussiakin parempia ovat esim. pakasterasiat tai tyhjät jäätelörasiat. Rasioissa on pusseihin verrattuna se, etu, että niitä ei tarvitse uusia kulumisen takia, mutta liikuttaessa patruunat saattavat kolista rasioissa, joten hiivintämetsästykseen ne eivät sovi.