Petoeläimet Variksen pillitys

Variksen pillitys


Variksen pillitys on tehokas tapa houkutella variksia. Varikset ovat sosiaalisia lintuja ja vastaavat pillitykseen hyvin.


Tapa, jolla variksia pillitetään vaihtelee sen mukaan, mikä on valittu varisten metsästystapa: käytetäänkö huuhkajan kuvaa, pelkkiä variksen kuvia, vai ollaanko pillittämässä satunnaisesti esim. muun metsästyksen yhteydessä. Huuhkajan kuvaa käytettäessä ovat pääosassa variksen hätähuuto ja tappeluäänet. Pelkkiä variksenkuvia käytettäessä tai esim. kyyhkyparven yhteyteen laitettua variksenkuvaa käyttäen ovat normaalit kutsuhuudot toimivia. Variksia voi toki houkutella millä tahansa äänellä kaukaa, mutta, kun varikset tulevat näköetäisyyden päähän, niin on aina parempi, että tilanne myös näyttää siltä, miltä se kuulostaakin.


Variksen pillitys on tehokas metsästysmuoto


Varispilliä käytetään kuten sorsapilliäkin: pilli on oikeassa tai vasemmassa kädessä etusormen ja peukalon välissä ja kämmenosaa sekä sormia käytetään apuna äänen kontrolloimisessa. Pilliin puhalletaan värisevällä äänellä, jolloin ääneen saadaan samanlainen karheus, kuin variksilla. Värisevä ääni tulee varsin luonnostaan, kun puhaltaessa äännetään esim. kraak. Äänen tulee kuitenkin tulla kurkusta/ keuhkoista, ei samalla tavalla, kuin puhuttaessa. Kämmentä ja sormia avataan puhalluksen aikana, jotta ääneen saadaan nouseva tempo. Äänteen viimeistelyssä voidaan sulkea sormia juuri ennen äänteen loppua, jolloin äänteen loppuun saadaan pehmeämpi/ liukuvampi lopetus, joka kuulostaa hyvin varismaiselta.


Variksen kutsuhuudot

Tervehdys: kraaak, kraaak

Hätähuuto: kraak, kraak, kraak.. (hätääntyneesti, hädissään äänteet ova lyhyempiä, kuin tervehdyksessä)

Tappeluääni: Kraaaaaw, kraaaaw (kutsun pehmeämpi loppuosa voi olla aika pitkäkin)

Takaisinkutsu: kra, kra

Variksen pillitys on hyvä aloittaa  tervehdyshuudolla ja siitä sitten edetä kulloistakin metsästysstrategiaa parhaiten vastaaviin kutsuihin.

Muita huomionarvoisia seikkoja ovat naamioituminen päästä varpaisiin ja liikkumattomuus. Varispillin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että pilli kuulostaa aidolta ja, että sillä saa monipuolisesti eri äänteitä.