Muu Linnun suolistaminen

Linnun suolistaminen


Linnun suolistaminen tapahtuu seuraavalla tavalla nopeasti ja siististi:

Avausviilto ja suolistaminen

Nypi linnun peräsuolen yläpuolelta höyheniä niin, että linnun alavatsa heti peräaukon yläpuolella paljastuu. Ota paljasta nahkaa etusormesi ja peukalosi väliin ja tee viilto leikaten tämän sormissasi olevan nahkapoimun ylhäältä alas (viilto poikittainen lintuun nähden). Valmiin viillon tulisi olla noin 4-5 senttiä, riippuen tietysti hieman linnun koosta. Viimeistele viilto veitsellä sopivan kokoiseksi jos tarpeen, ole hyvin varovainen ettet riko suolistoa tai viillä itseäsi.


Mikäli käytössäsi on lintukoukku niin työnnä se viillosta sisään, pyöräytä pikkaisen ja vedä suolia varovasti ulospäin. Ole varovainen ettet riko suolia, älä vedä väkisin. Vedä suolia ulos siihen asti kuin saat helposti ja ota sitten niistä kiinni sormilla ja vedä suolet varovasti ulos kokonaisuudessaan. Jos haluat jättää kivipiiran ja maksan sisälle lintuun niin katkaise suoli varovasti kivipiirasta. Jos sen sijaan otat kivipiiran ja maksan ulos niin älä katkaise suolta vaan ota kiinni kivipiirasta ja vedä, maksa lähtee usein samalla.

Mikäli sinulla ei ole lintukoukkua niin työnnä kaksi sormea viillosta sisään ja avita peukalolla suolet ulos, muutoin toimenpide on sama kuin yllä.


Linnun Kuljetus

Kun olet yhä metsässä/veneessä ja haluat kuljettaa linnun pois mahdollisimman siistinä niin jätä lintuun keuhkot ja sydän (sekä mahdollisesti kivipiira ja maksa), sillä varsinkin keuhkojen poistaminen on vaikeaa pienen viillon kautta sekä se usein vereyttää höyheniä.

Halutessasi hyödyntää kivipiiran, maksan ja sydämen niin on parempi olla irrottamatta niitä lainkaan, varsinkin jos kannat lintuja linturihmasta (tippuvat pois vatsaontelosta jos ne on irrotettu). Jos lintujen kuljetus tapahtuu sen sijaan vaakatasossa niin sisäelimien irrallisuudella ei ole niin väliä. Jos aiot riiputtaa linnun sisäelimineen (pois lukien suolet) niin silloin ne on irrotettava vasta riiputuksen jälkeen. Itse en yleensä riiputa lintuja sisäelimineen tai varsinkaan kivipiiran kanssa. Itse suosittelen kivipiiran poistoa ennen riiputusta, mutta tästä asiasta löytyy myös eriäviä mielipiteitä.


Henkilökohtaisesti en yleensä suolista lintuja metsässä/ veneessä metsästyksen vielä ollessa käynnissä, vaan vasta, kun metsästystilanne on loppunut ja mieluiten sellaisessa paikassa jossa on vettä käsien pesuun, koska näin se tapahtuu siisteimmin ilman verisiä varusteita. Lisäksi on "tilastollinen fakta", että kun alkaa jotain muuta hääräämään niin johan alkaa lintuja lennellä.


Lihan kannalta on kuitenkin parasta suolistaa linnut heti ampumisen jälkeen joskaan tämä ei ole lintujen rakenteen kannalta yhtä tärkeää kuin nisäkkäillä, koska lintujen vatsaontelosta maut eivät siirry yhtä helposti lihaan. Lihan kannalta optimaalisinta on myös pistää lintu (valuttaa veret) heti ampumisen jälkeen. Pistäminen suoritetaan helpoiten katkaisemalla kaula kaularangasta alaspäin (kaularanka jää ehjäksi).
Verkkokaupasta linkkuveitsi suolikoukulla, käy tutustumassa.