Muu Linnun kyniminen

Linnun kyniminen

Useimmat riistalinnut ovat maukkaimmillaan, kun ne valmistetaan kynittynä nahan kanssa.


Kyniminen

Lintujen kyniminen on perusperiaatteiltaan varsin yksinkertaista: linnulta nypitään sulat ja höyhenet irti nahasta. Kyniminen suoritetaan siten, että lintua pidetään kädessä, yleensä ylösalaisin ja höyhenet nypitään "vastakarvaan". Kyniminen sujuu siistimmin, kun lintu kynitään muovipussin päällä ja höyhenet putoavat pussiin. Hyvä kynimisasento on istua tuolilla ja painaa lintua pitävällä kädellä avointa muovipussia reittä vasten. Pienet ja tiukasti istuvat höyhenet ja höyhenenalut on helppo nyppiä pois käyttäen apuna pihtejä.


Lintu kynitään kaulaan ja siipien kyynärniveliin asti. Siivet katkaistaan kyynärnivelen kohdalta ja jalat polven kohdalta. Tässä vaiheessa voi vielä jättää kaulan katkaisematta.


Korventaminen

Korventamalla poistetaan nahkaan jäänyt untuva sekä muut kynimisen jäljiltä jääneet haituvat. Korventamiseen käytetään sopivaa tulenkestävää astiaa jonka pohjalle kaadetaan hieman polttonestettä, esim. Sinolia. Polttoneste sytytetään ja lintua käännellään tulen yllä polttaen kynimisen jäljiltä jääneet haituvat. Tässä vaiheessa on eduksi, mikäli linnun kaula on vielä jätetty paikalleen, koska se helpottaa linnun käsittelyä korventamisen aikana. Lopuksi linnun kaula katkaistaan ruumiinpuoleisesta tyvestä ja linnun kyniminen on suoritettu. Korvennettu lintu on vielä hyvä pestä palaneen maun ja muiden mahdollisten epäpuhtauksien poistamiseksi.