Metsästysammunta Haulikko - ennakon otto metsästettäessä.

Haulikko - ennakon otto metsästettäessä.

Ennakon otto metsällä.Haulikolla ammuttaessa oikean ennakon oppii parhaiten harjoittelemalla ensin ampumaradalla. Metsästäessä ennakot eroavat ampumaradan ennakoista riippuen linnun vauhdista sekä etäisyydestä. Linnun kulma vaikuttaa myös ennakkoon, mutta eri kulmia voi ja tulee harjoitella ampumaradalla.


Ennakko

Nyrkkisääntönä metsällä voi käyttää sitä kuinka monta linnun pituutta tulee ottaa ennakkoa. 20- 30 metrin etäisyyksillä ennakko on sivusuunnassa tai suoraan yläpuolella lentävään lintuun karkeasti ottaen 3-4 linnun pituutta, jos olet epävarma etäisyydestä, niin 4 linnun pituutta on parempi, kuin kolme. 30-40 metrin etäisyyksillä ennakko on noin 5-6 linnun pituutta.


Matkan ollessa noin 35 metriä ja siitä yli on tärkeää, että käytettävä patruuna on testattu kyseisellä etäisyydellä ja todettu kuvion riittävä tiheys sekä luonnollisesti myös riittävä upotus (haulikoko). Lintua haavoittamalla ei opi oikeaa ennakkoa ja linnun haavoittuminen on aina huono asia jo itsessään.

Opi onnistumisista

Edellä annetut ennakon määrät ovat vain ohjeellisia ja harjaantuminen tapahtuu vain käytännön kautta. Onnistuessasi laukauksessa paina muistiin linnun kulma, nopeus ja etäisyys, eli paina ennakon määrä muistiin, niin, että se on toistettavissa vastaavanlaisessa tilanteessa. Tästä käytetään englanninkielistä termiä ”sight picture”, eli vapaasti suomennettuna tähtäyskuva. Avainsana on siis toistettavuus; kun opit oikean ennakon tiettyyn tilanteeseen, niin toista sitä aina vastaavanlaisessa tilanteessa, eli käytä samaa tähtäyskuvaa.


Analysoi laukaus

Jos laukaus epäonnistuu, niin tarkastele mikä meni pieleen: oliko ennakko väärä? Oliko ennakkoa liian vähän vai liian paljon (yleensä liian vähän). On myös erittäin tärkeää, että ase ei pysähdy kertaakaan noston ja laukauksen aikana. Lisäksi laukauksen jälkeen on hyvä vielä seurata kohdetta sen estämiseksi ettei ase vahingossakaan pysähdy laukauksen aikana.

On myös tärkeää, että ase pysyy linjalla noston ja laukauksen aikana. Johtuen ihmisvartalon rajoituksista aseen liikkuminen linjalta alaspäin on melko tavallista tilanteessa jolloin kääntymisvara sivulle alkaa olla käytetty, eli vartalo kiertynyt lähelle maksimia.


Yhteisiä asioita onnistuneille riistalaukauksilleni:

- Mikäli nousen ampumaan istuma-asennosta, niin käytän nousemisen jälkeen "nanosekunnin" itseni tasapainottamiseen

- Aseen liike on yhtä nopea, kuin kohteen liike tai hieman nopeampi.

- Aseen liike on sulava ja ase on koko ajan liikkeessä.

- Oikea tähtäyskuva ja aseen häiriintymätön liike loppuun asti.


Siis tasapaino, kohteen seuraaminen, oikea tähtäyskuva ja aseen sulava liike loppuun asti, sekä lyhyt seuraaminen laukauksen jo tapahduttua. Aseen jälkiliike tapahtuu käytännössä itsestään, jos aseen liike on tarpeeksi nopea. Ensialkuun aseen riittävän nopeaan ja yhtenäiseen liikkeeseen on hyvä kiinnittää erityishuomiota, koska opitut ennakot eivät päde jos jokin muuttuja on erilainen. Eli avainsana on jälleen kerran toistettavuus.


Tärkeätä on myös pysyä rauhallisena, eikä hätiköidä. On parempi ampua yksi onnistunut laukaus, kuin useampi epäonnistunut.


Onhan sinulla itsellesi sopiva haulikko? Lue lisää haulikon valinnasta. Monesti ampumista helpottaa myös valokuitutähtäimen käyttö. HiViz Flame- valokuitutähtäin verkkokaupastamme, käy tutustumassa.