Metsästysammunta Mikä haulikko metsästykseen? - Katso vinkit haulikon valintaan.

Mikä haulikko metsästykseen? - Katso vinkit haulikon valintaan.


Päällekkäispiippuinen Beretta haulikko ja kyyhky.


Haulikkotyypit

Markkinoilta löytyy eri toimintaperiaatteella toimivia haulikoita, joista suosituimmat ovat: päällekkäispiippuinen, puoliautomaatti- alias itselataava haulikko, pumppuhaulikko ja rinnakkaispiippuinen haulikko. Eri toimintaperiaatteella toimivat haulikot erottaa nopeimmin sekä ulkonäöstä, että hinnasta. Päällekkäispiippuinen tai rinnakkaispiippuinen haulikko maksaa yleensä monta kertaa enemmän, kuin pumppuhaulikko.


Haulikko metsästystavan mukaan

Keskeistä on huomioida minkälaiseen metsästykseen ja minkälaisiin olosuhteisiin haulikkoa tarvitsee. Ovatko olosuhteet hyviä vai joutuuko ase kovalle rasitukselle? Rankimpiin olosuhteisiin hankitaan usein pumppuhaulikko tai puoliautomaattihaulikko. Näissä on etuna se, että hinta on yleensä halvempi ja aseen raaskii ottaa mukaan myös rankemmille reissuille. Etuna on myös se, että rankemmat kelit on otettu näissä haulikoissa huomioon jo suunnittelussa, mm. camomaalauksen, sekä synteettisten tukkien muodossa.


Haulikon valinta

Haulikkoa valittaessa on kiinnitettävä huomiota haulikon tasapainoon. Tasapaino on käytetyn materiaalin lisäksi selkeä erottava tekijä halvempien ja kalliimpien haulikoiden välillä. Haulikkoa valittaessa kannattaa ensin valita haulikon toimintatapa, tämän jälkeen on helppoa lähteä vertailemaan erimerkkisten ja erihintaisten haulikoiden tasapainoa ja yleistä tuntumaa. Paremmissa päällekkäis- ja rinnakkaispiippuisissa haulikoissa on yleensä hyvät lentoonammunta ominaisuudet ja ne ovat siten helppo valinta. Monien halvempien päällekkäispiippuisten, sekä pumppu ja puoliautomaattien kohdalla pitää olla tarkkana, koska erot eri aseiden ja merkkien välillä ovat suuria.


Haulikon tukin sopivuus.

Jos eri haulikot ovat lähellä toisiaan niin hinnan, kuin laadunkin puolesta, niin huomio kannattaa kiinnittää siihen mikä haulikko sopii itselleen parhaiten joko sellaisenaan, tai mahdollisimman pienillä esim. tukin pituuden muutoksilla. Vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että tuleeko haulikon mukana erilaisia lisäpaloja joiden avulla tukin pituuden saa säädettyä helpommin itselleen sopivaksi, vai joutuuko tukin sovittamisessa turvautumaan asesepän apuun, ja miten mittava urakka aseen sovittaminen on.


Asesepän kustannukset vaihtelevat noin 100 - 400 euron välillä, riippuen työn mittavuudesta ja asesepän osaamisesta. Näin ollen tukin mitoitustarve ja mahdollisuudet kannattaa ottaa huomioon ennen, kuin haulikko ostetaan, koska se vaikuttaa oleellisesti lopulliseen hintaan. Lisäksi haulikon mukana tulevien vaihtosupistajien määrään ja laatuun kannattaa kiinnittää huomiota.


Haulikkomerkkejä joista valita on lukematon määrä. Tässä on aakkosjärjestyksessä muutama tunnetuimmasta päästä: Baikal, Benelli, Beretta, Leijona (Finclassic), Mossberg, Remington ja Winchester.Verkkokaupastamme löydät mm. laadukkaita vaihtosupistajia, joilla voit parantaa haulikkosi ampumakuviota. Käy tutustumassa.