Metsästysammunta Haulikon patruunoiden testaaminen

Haulikon patruunoiden testaaminen


Haulikon haulikuvio on hyvä testata käytettävien patruunoiden ja supistajien osalta. Tällä tavoin saadaan valittua sekä haulikolle, että metsästystilanteeseen sopivat patruunat.


Patruunoiden koeammunta

Patruunoiden koeammunta on itsessään varsin yksinkertainen prosessi. Koeammuntaa varten tarvitaan ampumatauluksi kooltaan noin 1,5m X 1,5m suuri ampumataulu. Pienempikin koko käy, mutta tällöin reunahaulit jäävät pois tarkastelusta. Hyvä ja edullinen taulu saadaan esim. voimapaperista. Rullan voimapaperia voi ostaa kimpassa esim. kaverin kanssa ja rullasta riittää tauluja erittäin moneen koeammuntaan. Sanomalehtikin käy ampumatauluksi, mutta tuloksen analysointi on siitä vaikeampaa, koska siinä on tekstiä ja kuvia häiritsemässä analyysiä.


Taulu kiinnitetään sopivaan kehikkoon ja sen jälkeen ammutaan taulua koeammuttavilla patruunoilla. Minimimäärä on noin kolme laukausta per patruuna/ supistaja, mutta mikäli haluaa tilastollisesti vähänkään päteviä tuloksia, niin vähintään kymmenen laukausta per patruuna on minimi. Harva kuitenkaan jaksaa ampua yli kymmentä laukausta per patruuna, ainakaan, jos testattavia patruunoita/ supistajia on hyvin useita. Tulokset ovat siis yleensä vain suuntaa antavia. Supistajien vaikutuksesta haulikuvioon voit lukea artikkelista, joka koskee vaihtosupistajia.


Koeammunta on hyvä suorittaa siltä etäisyydeltä jolta oletettavasti ammutaan itse metsästystilanteessakin. Jokaiseen ammuttuun tauluun on hyvä merkitä tussilla sekä ammuttu patruuna, että ammuntaetäisyys.


Haulikuvion analysointi

Haulikuvion analysoinnin voi suorittaa ihan vain silmämääräisesti, mutta paras tulos saavutetaan käyttämällä haulikuvion analysointiohjelmaa. Ohjelma on ilmainen ja löytyy osoitteesta www.shotgun-insight.com.


Ohjelmalla analysointia varten koeammunnassa käytetyistä tauluista otetaan valokuvat jotka sitten syötetään analysointiohjelmaan. Koeammutuista tauluista on muutenkin hyvä ottaa valokuvat, että niitä voi tarkastella myöhemminkin.