Metsästysammunta Laakea lentorataisen kiväärin kohdistaminen

Laakea lentorataisen kiväärin kohdistaminen


Laakean lentoradan omaavan kiväärin (kaliiperi) kohdistaminen on tavanomaista helpompaa jo lähtökohtaisesti, mutta metsästystä ajatellen kannattaa ottaa yksi asia huomioon.


Metsästystilanteissa ammutaan usein vaihtelevilta etäisyyksilta, jolloin joudutaan ottamaan luodin lentorata huomioon. Laakean lentoradan omaavalla kiväärillä lentoradan huomioon ottaminen helpottuu entisestään, kun kivääri kohdistetaan sille etäisyydelle jolla luodin lentorata on juuri vielä laakea.

Kohdistusetäisyydellä ja sen alle ei tällöin tarvitse ottaa luodin lentorataa huomioon, aivan lähietäisyyksiä lukuunottamatta, joka helpottaa ampumista eri etäisyyksillä oleviin kohteisiin. Tämä pätee kuitenkin vain kohteisiin joissa on edes vähän pelivaraa osumakohdan suhteen, koska lentoradassa on aina vähintäänkin pientä poikkeamaa.


Mikäli luodin lentorata pitää ottaa huomioon tällä tavoin kohdistetulla kiväärillä, niin ainoa suunta johon tähtäystä tarvitsee korjata, on ylöspäin. Luonnollisestikin on tärkeätä opetella tunnistamaan se etäisyys jolle kivääri on kohdistettu. Tämän etäisyyden oppii helposti laseretäisyysmittarin avustuksella. Eri etäisyyksiä voi myös opetella tunnistamaan sen perusteella miten suurelta kohde näyttää kiikaritähtäimen ristikossa.