Kanalinnustus Vinkkejä kanalintujen löytämiseen

Vinkkejä kanalintujen löytämiseen


Kiinnitä metsästysmaastoon huomiota

Kanalintuja etsittäessä on kiinnitettävä maastoon huomiota. Kanalinnut tavoittaa parhaiten metsän/maastotyypin reunamilta esim. suon reunasta. Puuston lisäksi huomiota on kiinnitettävä erityisesti metsänpohjan ominaisuuksiin.

Kanalintuja on hyvä etsiä sellaisesta maastosta josta löytyy runsaasti marjoja kuten mustikoita tai puolukoita. Hyviä paikkoja ovat erityisesti mäet ja mäenrinteet joissa kasvaa mustikoita tai puolukoita.

Pysähtele välillä

Kanalinnuilla on usein taipumus lähteä lentoon, kun metsästäjä pysähtyy ja maassa piilottelevan linnun hermot pettävät. Metsästäjän onkin syytä pysähdellä aina välillä. Siihen missä kohtaa pysähtyy on kiinnitettävä huomiota. Ei kannata pysähtyä sellaiseen kohtaan jossa on näköeste oletettuun ampumasuuntaan, esim. iso kataja. Pysähtely kannattaa tehdä sellaisissa kohdissa joista on mahdollisimman esteetön ampuma-ala.


Linnun lähtiessä lentoon on hyvä säilyttää maltti ampumisen suhteen. Osa ampumistilanteista on aina sellaisia, että esteetöntä riistalaukausta ei voi ampua ja tällöin on jätettävä ampumatta, jotta ei vain haavoiteta riistaa.

Vaikka linnun ja metsästäjän välissä olisikin esteitä, niin kannattaa seurata linnun lentoa loppuun asti mahdollisen esteettömän ampumistilanteen varalta. Lintua kannattaa seurata loppuun asti myös sen vuoksi, että lintua voi yrittää saavuttaa uudelleen ja saada uuden ampumatilanteen.