Kanalinnustus Pyyn pillitys

Pyyn pillitys


Pyyn pillitys

45 minuuttia kestäneen kuurupiiloleikin tulos.


Pyyn pillitys vaatii malttia, sillä se on varsin verkkaista touhua. Pyy lähestyy usein pillittäjää varsin verkkaisesti ja varovasti.

Ole kärsivällinen pyyn pillityksessä

Pillittäjän kannalta on usein haasteellisinta havaita lähestyvä pyy ennen kuin oma kärsivällisyys pettää ja metsästäjä vaihtaa paikkaa. Usein ensihavainnot pyystä ovat kuulohavaintoja, tästä syystä mahdollisimman tyyni keli on pyyn pillitykseen paras keli.


Pillitä vain harvakseltaan

Olen havainnut toimivaksi taktiikaksi etsiä lupaavan tuntuisesta maastosta miellyttävän istumapaikan, jossa on hyvä odotella pyyn ilmestymistä pillityksen jälkeen. Pilliä tulee puhallella verkkaisesti, noin 3-5 minuuttia on hyvä puhalteluväli, riippuen kuitenkin pyyn reaktioista pillitykseen.

Pyyn kutsuhuuto menee suunnilleen seuraavasti: piii, piii, pi, pi, pi pi, piiiii. Pyy ei ole kovin tarkka nuoteista, koska eri ikäiset ja eri sukupuolta olevat yksilöt kuulostavat luonnostaankin erilaisilta.


Pyyn tultua näköpiiriin on vielä yksi haaste: saada se ammuttua. Pyy saattaa ilmestyä mistä tahansa suunnasta joten ampumisen kanssa on pidettävä malttia ja yritettävä houkutella pyy sellaiselle ampumahollille josta sen voi ampua ilman, että pyy pakenee ennen laukausta. Mikäli tilanne vain sallii niin ase kannattaa nostaa olalle hyvin hitaasti.